Układ równań
Daria: Rozwiąż korzystając z twierdzenie kroneckera capellego
| ⎧ | x+y−2z=1 | |
| ⎨ | 2x+y+z=3 |
|
| ⎩ | x+2y−3z=1 | |
Mamy macierz A: 1 1 −3
2 1 −2
1 1 1
1 2 −3
i macierz uzupełnień B: 1 1 −3 −1
2 1 −2 3
1 1 1 2
1 2 −3 2
Liczę rząd macierzy B i dochodzę do tego momentu: rzB= 1 1 −3 −1
0 −1
4 3
0 0 0
2
0 1 0
2
I nie wiem co zrobić z jedynką w 4 wierszu. Pomoże ktoś?
25 mar 18:58
Daria: widzę, że 3 macierz mi rozciągneło. Ma ona wyglądać tak:
1 1 −3 −1
0 −1 4 3
0 0 0 2
0 1 0 2
25 mar 19:00
Krzysiek: nie wiem skąd masz 4 wiersze mając 3 równania...
w każdym razie, co do tej macierzy np. zamień wiersz 3 z 4.
następnie do wiersza trzeciego dodaj wiersz drugi i będziesz miał postać schodkową.
25 mar 19:18
Daria: No tak, mój błąd przy pisaniu układu− nie napisałam pierwszego równania: x+y−3z=−1
25 mar 20:35