prosze o pomoc
magda: w urnie jest 27 kul ponumerowanych liczbami od 5 do 31. kule z numerami od 5 do 10 sa czerwone,
od 11do 20 sa zielone, a pozostale zolte. losujemy jedna kule. oblicz prawdopodobien.
zdarzenia ze wylosujemy kule czerwona lub z numerem podzielnym przez 3
25 mar 18:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
wersja 1
A −−− czerwona
B −−− podzielna przez 3
A∩B −−− i to i to
|A| = 6
|B| = 9
|A∩B| = 2
i liczysz:
P(A) + P(B) − P(A∩B) = ....
wersja 2
A −−− czerwona
B −−− podzielna przez 3 ale o numerze min 11
|A| = 6
|B| = 7
P(A) + P(B) = ....
25 mar 18:23
Renia: mocΩ=27
Kul czerwonych jest 6 w tym dwie z numerem podzielnym przez 3
kul z numerem podzielnym przez 3 jet 9 ( w tym dwie czerwone), czyli kole czerwone które nie
mają numeru podzielnego przez 3 to 5,7,8,9.
Razem wszystkich kul o które nam chodzi jest 9+4=13
Moc zdarzenia A = 13
Prawdopodobieństwo zdarzenia A 13/27
25 mar 18:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
Reniu ... nie to żebym ise czepiał ... ale 9 jest podzielne przez 3

... zapewne miało być 10
tam
25 mar 18:27