Uzasadnij.
franek499: O dwóch wektorach u i v wiadomo, ze |u+v|=|u|+|v| oraz |v|=2|u|. Czy może zachodzić równość
u=−1/2v? Odpowiedź uzasadnij.
Od razu mówię, że nie może zachodzić równość bo taką odpowiedź widzę.
25 mar 18:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
skoro |u+v|=|u|+|v| to oznacza że u || v i posiadają ten sam zwrot


stąd wniosek ... u i v nie mogą być przeciwnych zwrotów (czyli u ≠ − stała*v)
25 mar 18:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
albo inaczej
wtedy |u+v| = |−0,5v + v| = |0,5v| = 0,5|v|
natomiast |u| + |v| = |−0,5v| + |v| =
+0,5|v| + |v| = 1,5|v|
25 mar 18:04