Opis
Za mięsiąc matura....: Punkty E i F są odpowiednio środkami booków AB i AD kwadratu ABCD o boku długości 4. Odcinki ED
i FC dzielą kwadrat na cztery części. Oblicz pole każdej z nich.
25 mar 17:54
Artur_z_miasta_Neptuna:

P
1 = P
2 = ... masz tutaj trójkąt prostokątny
P
3 = ... tutaj także trójkąt prostokątny
P
4 = P
kwadratu − P
1 − P
2 − P
3 = ...
zapewne nawet rysunku nie zrobiłeś/−aś
25 mar 17:57
Za mięsiąc matura....:

A czy przypadkiem rysunek nie będzie wyglądał tak? D
25 mar 18:10
Artur_z_miasta_Neptuna:

fakt ... nie czytałem treści później

czerwony i niebieski trójkąt jest taki sam ... więc Pole AEFS = Pole DSC <−−− bardzo ważna
rzecz
z tego można łatwo zauważyć, że
zielony trójkąt jest podobny do pozostałych dwóch ... z tw. Talesa korzystasz, albo ze znanej
Ci proporcji pól figur podobnych
25 mar 18:19
Za mięsiąc matura....: dziękuję serdecznie
25 mar 18:31