stereometria
pomożecie w bryłach ??: 1)Stożki S1 oraz S2 mają równe wysokości. Promień podstawy stożka S2 jest 4 razy dłuższy od
promienia promienia podstawy stożka S1. Wobec tego objętość stożka jest o 1500% większa od
objętości S1. Wykonaj obliczenia.
2)Pole powierzchni kuli (w dm2) i objętość tej kuli (w dm2) wyraża ta sama liczba, zatem
promień tej kuli ma długość 3dm. Zapisz obliczenia.
3)Jeżeli promień kuli zwiększymy o 30% to o ile % wzrośnie pole powierzchni kuli?
25 mar 17:31
dero2005:
r
2 = 4r
1
| | πr22*h | | π(4r1)2*h | | 16πr12*h | |
V2 = |
| = |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| V2 − V1 | | | |
| *100% = |
| *100% = |
| V1 | | | |
= 15*100% = 1500%
25 mar 18:01
25 mar 18:02