Przawdopodobieństwo z niewiadomą n
magdalenam93: Prawdopodobieństwo.Pomocy nie wie jak zrobić te z niewiadomą n a jutro mam test

Zadanie 1. w urnie jest n kul, w tym 5czarnych. Wyznacz n tak aby prawdop. wylosowania 2 kul
czarnych było równe dwie jedynaste.
Zadanie 2. w urnie są 3 kule białe i n czarnych.Wyznacz n tak aby prawdop. wylosowania dwóch
kul było mniejsze od jedna druga.
25 mar 16:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
1)
| | 5*4 | | 2 | |
P(A) = |
| = |
| ⇔ 5*4*11 = 2(n)*(n−1) ⇔ 220 = 2n2 −2n ⇔ |
| | (n)*(n−1) | | 11 | |
⇔ 2(n
2 −n −110) = 0 → liczysz Δ, n
1 i n
2 → 2(n+10)(n−11) = 0 → n=11 (bo nie może być ujemna
liczba kul

)
2)
analogicznie
25 mar 16:43
magdalenam93: Dziękuje zrobiłam to kolejne zostalo mi jeszcze jedno.
25 mar 16:54