wykaż, liczby całkowite
ahu8: na wykazanie...
1. Wykaż, że jeżeli x+y+z=xyz , x
2=yz , x≠0 to x
2≥3
kombinuję, że x+y+z=x
3
x+y+z≥3x
y+z−2x≥0 no i bez sensu 3 niewiadome
| | k3−k2+2 | |
2. Wyznacz liczby całkowite k, dla których liczba |
| jest liczbą całkowitą |
| | k−1 | |
otrzymałam:
| (k+1)(k2−2k+2) | |
| , ale to już jest nierozkładalne więc dalej nie mogę z tym ruszyć |
| k−1 | |
25 mar 16:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
błąd:
nie znasz znaku 'x' ... więc nie możesz sobie od tak przemnożyć przez 'x'
25 mar 16:54
Vax: Zauważ, że skoro x2=yz, to y,x,z tworzą ciąg geometryczny.
25 mar 17:19
ICSP: 2.
| k3 − k2 + 2 | | 2 | |
| = k2 + |
| |
| k−1 | | k−1 | |
teraz zastanów się kiedy ta liczba będzie liczbą całkowitą
28 mar 20:23
pigor: ... , 1. Wykaż, że jeżeli x+y+z=xyz , x
2= yz , x≠ 0 , to x
2 ≥3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
no to może np. tak : z założenia x≠0 ⇒ yz≠0,
wtedy kolejno
x2=yz i x+y+z= xyz ⇔ yz=x
2 /:xz i y+z=x
3−x ⇔
⇔
yx=
xz i y+z= x(x
2−1) /:x ⇔
yx+
zx= x
2−1 i
yx=
xz ⇔
⇔
(*) x2= xz+zx+1, ale (x−z)
2 ≥0 ⇔ x
2+z
2 ≥ 2xz /:xz ⇔
⇔
xz+zx ≥2 , to stąd i z
(*) x2 ≥2+1 ⇔
x2 ≥3 c.n.w. . ...
28 mar 21:38