25 mar 15:31
jikA:
| | ⎧ | x ; x ≥ a | |
| |x − a| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −x ; x < a | |
25 mar 15:36
Citizen: znam ten wzór na wartości bezwzględne ,
moje pytanie brzmi : otrzymałem dwie funkcje , f(x)=−2x+3 . f(x)=−2x−3
jak narysować te dwa wykresy tak jak na rozwiązaniu , próbowałem tabelki , ale wyszło podobnie
, ale innaczej , i skąd wzią się przedział w odpowiedzi (−&,−7)u(−1,+&)

25 mar 15:42
jikA:
Dla x < 2 rysujesz wykres funkcji f(x) = −2x + 3
natomiast dla x > 2 rysujesz wykres funkcji f(x) = −2x − 3.
25 mar 15:43
Mila:

1) Wykres funkcji liniowej; (lewy)
f(x)=−2x+3 dla x∊(−∞,2)
f(0)=3
f(1)=−2+3=1
2) wykres funkcji liniowej ( prawy− dolny)
f(x)=−2x−3 dla x∊(2,∞)
f(3)=−2*3−3= −6−3=−9
f(4)=−2*4−3
3) Zbiór wartości odczytujesz na osi OY
Od czerwonej przerywanej w górę i od niebieskiej w dół.
y∊(−
∞,−7)U(−1,
∞)
25 mar 15:55
Citizen: piękny rysunek , zrobiłem tak:
1)
f(x)=−2x+3
f(1)=1
f(1.5)=0
2)
f(3)=−9
f(4)=−11
3)
czyli xe(−
∞,−9)U(0,+
∞) , podstawiłem dowolne x spełniające założenia ,
czy moje rozwiązanie też jest dobre
25 mar 16:05
Mila: Dobrze policzyłeś punkty wykresu
Zbiór wartości źle, Nie ponieważ graniczne punkty to (2,−1) oraz (2,−7) ale masz kółka
otwarte, bo 2 nie należy do dziedziny, jednak prosta dochodzi do tego punktu. Podobnie z drugą
funkcją.
Przeczytaj co Ci napisałam w punkcie (3).
25 mar 16:11
Citizen: czego u cb jest −7 , jak wyznaczyłaś te linie czerwoną i niebieską?
25 mar 16:12
Mila: Właściwie to możesz liczyć dla obu funkcji
f(2) i kółko ma być otwarte.
25 mar 16:13
Citizen: już rozumiem Mila,fajny kolorek,wiosenny, dziękuję za pomoc
25 mar 16:14
Mila:
25 mar 16:15