Wielomiany
Krzysiek: Witam mam problem z kilkoma zadania, więc prosiłbym o ich rozwiązanie.
zad.1
Określ dla jakich wartości i współczynników m i k wielomiany W i P są równe gdy:
W(x)=(2x−1)
2 − 3x(x−1), P(x)=kx
2−x+m
zad.2.
Niech P oznacza wielomian −4x+5,Q wielomian x
2−3x+1
a) (Q+P)−R
b)1−4P
zad3
Rozłóż wielomian na czynniki: 15x
6 − 10x
5 + 45x
4 − 30x
3
zad.4.
Rozłóż wielomian na czynniki korzystając ze wzorów skróconego mnożenia:
a) 4x
2 + 4
√3x +3
b)11−x
2
zad.5
Znajdź pierwiastki podanego wielomianu i ustal ich krotności:
(x+1)(11x−1)
3(x−2)
2
zad.6.
Rozwiąż równanie 2x
5 − 18x
3 + 2x
2 − 18=0
zad.8.
Rozłóż wielomian 12x
5 − 6x
4 +2x−1 na czynniki a następnie ustal dla jakich x przyjmuje
wartości ujemne.
Mile widziane objaśnienia

Pozdrawiam