równania z parametrem
ahu8: 1. kx
3+6kx
2+(8k−5)x−10=0 Suma kwadratów pierwiastków = 30. Wyznacz liczbę k.
2. Dla jakich m zbiorem wartości funkcji f(x)=(1−m
2)x
2+(2m+4)x−1 jest przedział (−
∞;2>
Baaaaaaardzo proszę o pomoc, jakieś wskazówki co tu zrobić
25 mar 13:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
1)
x12+x22+x32 = (x1+x2+x3)2 −2(x1x2+x1x3+x2x3) i dalej
kłaniaja sie wzory Viete'a dla wielomianu trzeciego stopnia
25 mar 13:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
2)
założenia:
a<0 (aby ramiona skierowane do dołu)
ywierzchołka = 2
25 mar 13:54
ahu8: Pierwsze słyszę o tych wzorach na 3. st. Ale dałam radę z google:
po uproszczeniu:
−10k(k−1)=0
k=0 v k=1
Wielkie dzięki

!
biorę się za 2
25 mar 14:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie ma sprawy
25 mar 14:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale coś dziwnie uproszczone:
8k−5 = 3k
5k−5=0
k=1
wiem ... pewnie przez k
2 mnożone było ... zbyteczne jest to przy równości ... przy nierówności
jak najbardziej ... i pamiętaj o założeniach (bo wyszło Ci przez to także k=0

, ale dla
takiego 'k' nie mamy wielomianu 3 stopnia ... tylko 1stopnia i pierwiastek nie spełnia
warunków zadania)
25 mar 14:19
ahu8: zał: a<0
Δ>0
1−m
2<0
(1−m)(1+m)<0 parabolka m∊(
∞,−1)u(1,
∞)
Δ=4m
2+16m+16−4(1−m
2)(−1)= 4m
2+16m+16−4(−1+m
2)=4m
2+16m+16+4−4m
2= 16m+20
16m+20>0
−16m−20=8−8m
2
8m
2−16m−28=0
2m
2−4m−7=0
z tego wychodzi:
m1={2−3
√2}{2}
m2= z + w liczniku
i wszystko na jedną oś i część wspólna jak się nie mylę
25 mar 14:35
ahu8: Faktycznie! Dziękuję za tą uwagę! Muszę sobie to wbić do łba
25 mar 14:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
zgadza się
25 mar 14:42