5 | 1 | 1 | 5 | |||||
−x2−5x−6=−[(x2+5x+6)]=−[(x+ | )2− | ]= | −(x+ | )2 | ||||
2 | 4 | 4 | 2 |
9x−13 | ||
∫ | dx | |
√1/4−(x+2,5)2 |
5 | 1 | 1 | ||||
[x+ | = | t, dx= | dt] | |||
2 | 2 | 2 |
1 | ||
x= | t−2,5 i t=2x+5 | |
2 |
1 |
| |||||||||||
∫ | dt= | |||||||||||
2 | √(1/4)−(1/4)t2 |
1 | 4,5t−22,5−13 | 4,5t−35,5 | ||||
= | *2∫ | dt= ∫ | dt= | |||
2 | √1−t2 | √1−t2 |
1 | −2t | 71 | dt | |||||
=4,5*(− | )∫ | dt− | ∫ | dt= skorzystaj | ||||
2 | √1−t2 | 2 | √1−t2 |
u'(x) | ||
[∫ | dx=2u(x) ] | |
√u(x) |
−9 | 71 | |||
= | *2√1−t2− | arcsint= | ||
4 | 2 |
−9 | 71 | |||
= | √1−(2x+5)2− | sin(2x+5)= | ||
2 | 2 |
71 | ||
=−9√−x2−5x−6− | sin(2x+5)+C | |
2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |