Ciekawostka do filmu
Ge7: Hej
Mam pytanie, czy ten zapis jest poprawny ?
Max pisze działanie (a/b) = (a/a+b). Jeśli przyjmujemy założenie, że a>b, działanie powinno
wyglądać tak: a/b = (a+b)/a.
Wypowiedź użytkownika: nie jestem matematykiem jednak jeśli to działanie to równanie a zamiast
a i b podstawimy odpowiednio 4 i 2, to ani jedno ani drugie nie jest prawidłowe...
Czy ma rację
25 mar 13:22
Dominik: a
2 + ab = ab
a
2 = 0 ⇒ a = 0
a
2 = ab + b
2
a
2 − ab − b
2 = 0
Δ = b
2 + 4b
2 = 5b
2 = (
√5b)
2
| | b + √5b | | 1 | | 1 | |
a = |
| = |
| b(1 + √5) ∨ a = |
| b(1 − √5) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
rownania nie sa sobie tozsame chociazby dlatego, ze
a) maja inne dziedziny
b) maja inne rozwiazania
c) ...? moze cos wymyslisz
25 mar 13:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
a/b = a/a+b → a/b = 1+b → a = b+b
2
jeżeli a>b
a/b = (a+b)/a = 1 + b/a → a/b = b/a → a=b sprzeczność
| | a | |
chyba że dla Ciebie a/a+b to jest |
| |
| | a+b | |
| | a | |
jeżeli tak to wiedz, że jesteś błędzie bo to jest: |
| +b |
| | a | |
25 mar 13:42
Dominik: a
2 + ab = ab
a
2 = 0 ⇒ a = 0
a
2 = ab + b
2
a
2 − ab − b
2 = 0
Δ = b
2 + 4b
2 = 5b
2 = (
√5b)
2
| | b + √5b | | 1 | | 1 | |
a = |
| = |
| b(1 + √5) ∨ a = |
| b(1 − √5) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
rownania nie sa sobie tozsame chociazby dlatego, ze
a) maja inne dziedziny
b) maja inne rozwiazania
c) ...? moze cos wymyslisz
25 mar 13:42
Ge7: Dziękuję

czyli to co pisze użytkownik nie jest prawdą
25 mar 13:48