planimetria
marcysia: Oblicz miary kątów dowolnego czworokąta wpisanego w okrąg o promieniu R=5
√2, wiedząc ponadto,
że jedna z przekątnych tego czworokąta ma długość 10, zaś iloczyn sinusów wszystkich kątów
| 3 | |
wewnętrznych równa się |
| . |
| 8 | |
25 mar 12:21
marcysia: proszę o pomoc
25 mar 12:32
Skipper:

a twierdzenia cosinusów wyznaczysz 2α .... czyli i kąt α .... czyli i β jako 180−α
... i tak dalej −
25 mar 12:39
konda:

Można tez twierdzeniem sinusów.
β = 180 − α
Wyznaczasz sinus
Z treści wynika równanie: sinα*sin(180−α)*sinδ*sin(180−δ) = sin
2α*sin
2δ
Teraz już wiadomo
25 mar 12:53
Eta:

Z warunku wpisania czworokąta w okrąg
α+γ=180
o = β+δ
sinγ= sin(180
o−α)= sinα podobnie sinδ= sinβ
| 3 | |
z treści zadania : sinα*sinγ*sinβ*sinδ= sin2α*sin2β= |
| |
| 8 | |
| √3 | | √3 | | √2 | |
to sinα*sinβ= |
| = |
| * |
| |
| 2√2 | | 2 | | 2 | |
α= 60o i β= 45o zatem
γ= 120o i δ= 135o
| 10 | |
sprawdzamy czy : w Δ ABC ze wzoru sinusów |
| = 2R |
| sin45o | |
| 20 | |
|
| = 10√2 −−− zachodzi |
| √2 | |
| 10 | |
i |
| = 2R ... też zachodzi |
| sin135o | |
i masz odpowiedź................
25 mar 12:55