Problem z interpretacją treści zadania
temporary: W trzecich klasach liceum było 50 uczniów. Pewnien procent liczby uczniów nie zdał egzaminu
maturalnego, a spośród tych uczniów, którzy otrzymali świadectwo dojrzałości, taki sam procent
liczby uczniów nie został przyjęty na uczelnie. Oblicz, ile procent uczniów nie otrzymało
świadectwa dojrzałości, jeżeli na uczelnie przyjęto 32 osoby.
Chodzi mi o ten fragment :" Pewnien procent liczby uczniów nie zdał egzaminu maturalnego, a
spośród tych uczniów, którzy otrzymali świadectwo dojrzałości, taki sam procent liczby uczniów
nie został przyjęty na uczelnie. "
| | 50x | |
Czy chodzi o to, że powiedzmy x procent z 50 nie zdało egzaminu, czyli 50− |
| i dalej |
| | 2 | |
taki sam procent nie został przyjęty na uczelnie. Taki sam procent jak liczba uczniów, którzy
nie zdali matury, czy taki sam procent jak liczba uczniów, którzy zdali maturę. ?
pigor: ...., no to niech
x%= ? − uczniów nie otrzymało świadectwa dojrzałości
(nie zdało matury) , wtedy z tej ...

niejednoznacznej dla mnie (tak się nie robi)
treści zadania masz np.takie równanie :
x%(100−x)%*50= (100−x)%*50− 32 /*200 ⇔ x(100−x)= 100(100−x)− 6400 ⇔
⇔ 6400= (100−x)
2 ⇒ 80= 100−x ⇔
x= 20 ⇔
x%= 20% .