...
Monia: wyznacz równanie prostej przekatnej przechodzacej przez
a) 2 punkty A=(−1,2) i B=(2,−4)
b)punkt E=(−1,−4)i równoległej do x+ y+1=0
c punkt G=(4,−2) i prostopadła do 2x+y=o
25 mar 11:07
irena_1:
a)
y−2=−2x−2
2x+y=0
b)
x+y+k=0
−1−4+k=0
k=5
x+y+5=0
c)
x−2y+p=0
4+4+p=0
p=−8
x−2y−8=0
25 mar 11:24
konda: a) masz wzór ogólny prostej y=ax+b
Teraz podstawiasz współrzędne dwóch punktów
do pierwszego x=−1 , y =2 , bo A=(−1,2)
i do drugiego x=2 , y=−4 , bo B=(2,−4)
b) przekształcasz równanie drugiej prostej do postaci : y= −x −1
Żeby prosta była równoległa do tej, to współczynnik przy x musi być ten sam,
czyli w tym przypadku jest to −1.
Czyli równanie szukanej prostej y= −x + b i znowu za x i y wstawiasz
współrzędne punktu E.
c)
przekstałcamy to drugie równ: y = −2x
Żeby prosta była prostopadła to współczynniki muszą spełniać równość
a
1*a
2= −1
a
1= −2
−2*a
2= −1
| | 1 | |
Czyli szukana prosta ma postać: y = |
| x + b i znowu wstawiasz współrzędne punktu G |
| | 2 | |
25 mar 11:25
konda: "współrzędne punktu G" troszkę niefortunnie brzmi
25 mar 11:27