Nikczemne zadanie z ciągów.
masabudyniowa: Oblicz sumę siedmiu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego, wiedząc że:
a3=7 i a13−a9=20
Spróbowawszy kilku dziwnych idei jakie przyszły mi do głowy zmuszona jestem przyznać, że ten
oto przykład położył się cieniem na moim honorze. Pomożecie?
25 mar 11:00
irena_1:
a13−a9=4r
4r=20
r=5
a1=a3−2r
a7=a3+4r
I dalej już pójdzie.
25 mar 11:05
masabudyniowa: Ach, jestem niezmiernie wdzięczna za tę odrobinę światełka w tunelu.
r wyszło mi 5, ale nie zgadzało się to z innymi bzdurami jakie wymyśliłam.
Dziękuję!
25 mar 11:09
masabudyniowa: E, że tak jeszcze zapytam, czy raczej zamanifestuję swą nieudolność matematyczną...ale uparcie
wychodzi mi Sn=126 a powinno być 84.
Czy ktoś mądry zechce wyprowadzić mnie z błędu?
25 mar 11:19
irena_1:
a
1=7−10=−3
a
7=7+20=27
25 mar 11:21
masabudyniowa: Chylę czoła. Czas najwyższy wziąć się za siebie i przestać popełniać tak niewybaczalne błędy.
Dziękuję raz jeszcze
25 mar 11:24
ICSP: albo tak :
a4 = a3 + r = 7 + 5 = 12
S7 = a4 * 7 = 12 * 7 = 84
25 mar 11:27
masabudyniowa: Ale dlaczego akurat a4?
Tego, jak mniemam, w żadnym wzorze nie ma?
25 mar 11:37
Eta:
a3+r=a4
a3+2r= a5 np : a2013= a500+1513r , a2013= a1000+1013r
25 mar 14:30