ghij
ania15: ←liczby postaci :x−3, 2x, 5x+18 (w podanej kolejnosci) sa siodmym osmym i dziewiatym wyrazem
ciagu geometrycznego (an) oblicz x oblicz iloraz q ciagu(an) i podaj jego pierwszy wyraz.
25 mar 10:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
jaka jest zależność pomiędzy trzema kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego

z tej zalezności wyznaczasz 'x'
mając juz wartości tychże wyrazów wyznaczasz 'q'
i w końcu ... wyznaczasz a
1
25 mar 10:34
irena_1:
(x−3, 2x, 5x+18) − kolejne wyrazy ciągu geometrycznego
(x−3)(5x+18)=(2x)
2
5x
2+18x−15x−54=4x
2
x
2+3x−54=0
Δ=9+216=225
| | −3−15 | | −3+15 | |
x1= |
| =−9 lub x2= |
| =6 |
| | 2 | | 2 | |
Są to więc liczby:
(−12, −18, −27) lub (3, 12, 48)
| | −18 | | 3 | | 12 | |
q1= |
| = |
| lub q2= |
| =4 |
| | −12 | | 2 | | 3 | |
| | −12 | | −12*64 | | 256 | |
a1= |
| = |
| =− |
| |
| | (32)6 | | 36 | | 243 | |
lub
25 mar 10:36