jak policzyc taka calke bardzo prosze o rozpisanie
pomocy: ∫1(t2−1)
24 mar 23:20
ICSP: Rozkład na ułamki proste
wyznacz z tego A oraz B a potem zastosuj już proste wzory
24 mar 23:41
pomocy: a dlaczego nie moge odrazu wziac ln(t2−1)*12t?
24 mar 23:45
ICSP: nie za bardzo rozumiem o co Ci teraz chodzi
24 mar 23:47
pomocy: pochodna ln(t2−1) * 12t da mi całke
24 mar 23:49
pomocy: np ∫1tdt bralem ln|t| bo pochodna ln|t| to 1/t
24 mar 23:50
ICSP: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
[ln(t2−1) * |
| ]' = |
| * 2t * |
| + ln(t2−1) *(− |
| = |
| − |
| | 2t | | t2−1 | | 2t | | 2t2 | | t2−1 | |
| | 1 | | −1 | |
ln(t2−1) * |
| ≠ |
| |
| | 2t2 | | t2−1 | |
24 mar 23:53
pomocy: | | t6 | | t6 | |
to dlaczego ∫t5= |
| skoro pochodna |
| nie rowna się t5 |
| | 6 | | 6 | |
24 mar 23:58
ICSP: | | t6 | | 1 | | 1 | |
[ |
| ]' = |
| * [t6]' = |
| * 6 * t6−1 = t5 |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
25 mar 00:01
pomocy: no jasne przeciez chyba juz za pozno i nie mysle, bardzo dziekuje za pomoc zrozumialem
wszystko
25 mar 00:04
ICSP: została Ci juz tylko całka do policzenia

jbc sprawdź wynika w wolframie :
www.wolframalpha.com
25 mar 00:07