oblicz ilość wszystkich liczb czterocyfrowych
Aneta: Wszystkich liczb czterocyfrowych o dokładnie trzech cyfrach jednakowych, które można zapisać za
pomocą cyfr: 1, 2 , 3, 4, 5, 6, jest: według odp 120
24 mar 22:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
4*(6*1*1*5) = 120
24 mar 22:52
Eta:
Wybieramy trzy miejsca z czterech dla tych trzech jednakowych cyfr
które mogą być każdą z sześciu cyfr
i w wolne czwarte miejsce już tylko jedna z pięciu cyfr
| | | |
| *6 *5= ....=120 takich liczb |
| | |
24 mar 22:55
Aneta: Dziękuję ślicznie i pozdrawiam
24 mar 23:41