Napisac wzór Maclaurina dla funkcji y = cosx z resztą R4
wzór Maclaurina z resztą wygląda tak:
Pn(x):
| f'(0) | f''(0) | f'''(0) | ||||
f(0) + | *x + | x2 + | x3 + ... + | |||
| 1! | 2! | 3! |
| f(n−1)(0) | ||
xn−1 + Rn | ||
| (n−1)! |
| f(n)(c) | ||
Rn = | xn | |
| n! |
| f'(0) | f''(0) | f'''(0) | ||||
f(0) + | *x + | x2 + | x3 + R4 = | |||
| 1! | 2! | 3! |
| f'(0) | f''(0) | f'''(0) | f(4)(c) | |||||
f(0) + | *x + | x2 + | x3 + | x4 | ||||
| 1! | 2! | 3! | 4! |
| f(n)(0) | ||
f(x) = ..... + | + Rn(x). | |
| n! |
| x2 | x4 | sin(ξ) | ||||
cos(x) = 1 − | + | − | x5. | |||
| 2 | 24 | 5! |
Bo na zajęciach piszemy taki wzór jak napisałem wyżej
według moich obliczeń
powinno to wyglądać tak:
| 1 | cosc | |||
f(x) = 1 − | x2 + | x4, ale nie wiem czy dobrze ![]() | ||
| 2! | 4! |
Zerknij na wiki: http://pl.wikipedia.org/wiki/Wz%C3%B3r_Taylora
Gdyby podstawiać to do
mojego wzoru to mam dobrze?
Jeszcze mam takie zadanie (samemu sobie "zadałem" − wiec nie znam odpowiedzi):
wyznacz wzór na n−tą pochodną
| x | ||
y = sin( | ) | |
| 3 |
| 1 | x | |||
y' = | cos( | ) | ||
| 3 | 3 |
| 1 | x | |||
y'' = − | sin( | ) | ||
| 9 | 3 |
| 1 | x | |||
y''' = − | cos( | ) | ||
| 27 | 3 |
| π | ||
intuicyjnie dałem pierw cos(n* | − x) | |
| 2 |
| π | ||
cos( (n−1) * | − x ) | |
| 2 |
| 1 | π | x | ||||
f(n)(x) = | * cos( (n−1) * | − | ) | |||
| 3n | 2 | 3 |
| nπ | ||
f(n)(x) = sin(x+ | ) | |
| 2 |
| x | 1 | x | nπ | |||||
dla f(x) = sin( | ) mamy f(n)(x) = | sin( | + | ) | ||||
| 3 | 3n | 3 | 2 |
To dopiero początki, dlatego szukam rozwiązań łatwych, a wychodzą skomplikowane
Troche
wprawy i myślę, ze będzie lepiej
Jeszcze mam takie zadanie:
Reszta Maclaurina z resztą 3:
y = √1+x
f(x) = √1+x; f(0) = 1
| 1 | 1 | |||
f'(x) = | * (1+x)−1/2; f'(0) = | |||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
f''(x) = | * (− | ) * (1+x)−3/2; f''(0)=− | ||||
| 2 | 2 | 4 |
| 1 | −3 | 3 | ||||
f'''(x) = − | * | (1+x)−5{2}; f'''(c) = | (1+c)−5/2 | |||
| 4 | 2 | 8 |
|
| 3 | (1+c)−5/2 | |||||||||||||||||
P3 = 1 + | *x − | x2 + | * | x3 = | ||||||||||||||||
| 1! | 2! | 8 | 3! |
| x | x2 | x3 | ||||
1 + | − | + | ||||
| 2 | 8 | 16(1+c)5/2 |
Nie
bardzo to rozumiem, a wydaje się proste..