Kredyt w banku
mmm: Klient banku otrzymał kredyt konsumpcyjny, którego oprocentowanie w skali roku było równe 24%.
Spłatę rozpoczął miesiąc po otrzymaniu kredytu i spłacał go przez rok w dwunastu
comiesiecznych , malejących ratach tzn. w skład każdej raty wchodziła stała część kredytu oraz
kwota miesięcznych odsetek za niespłacąną do tego czasu cięść kredytu. Ostatnia rata była
równa 510zł.
Oblicz jaką kwote kredytu wziął klient tego banku i ile odsetek musiał zapłacić bankowi za ten
kredyt?
24 mar 22:16
mmm: Próbowałem to wszytko rozpisać i coś mi nie wychodzi prosze o pomoc
24 mar 22:31
mmm: wie ktoś jak to rozwiązać zapewne to będzie układ równań ale coś mi to nie wychodzi
25 mar 19:51
:): up
26 mar 22:30
mmm: już sobie poradziłem
27 mar 00:24
mmm: x − kwota kredytu
| | 1 | | 2 | | 1 | |
510 = |
| x + |
| | razy |
| x |
| | 12 | | 100 | | 12 | |
| | 102 | |
510 = |
| x | razy 1200 |
| | 1200 | |
612000 = 102
x | dziele 102
x = 6000
| | 24 | |
6000*(1 + |
| ) =6000 + 1440 =7440 |
| | 100 | |
To tak jak by ktoś kiedyś nie wiedział jak to zrobić szukał odpowiedzi do tego
28 mar 23:37
hm: Hmm, a dlaczego dodajesz 2/100 ? Tego nie rozumiem...
13 kwi 19:32
hm: dobra, już wiem
14 kwi 10:51