Wyznaczyć macierz X z równania
Global: Witam!
AX−XB=C
mam to na podstawie podanych macierzy A, B, C każda wymiarów 2x2, ale nie będę rozpisywał
dokładnie. chcę tylko wiedzieć jak to przedstawić inaczej, żeby normalnie wyszło, bo idąc
tokiem rozumowania:
AX−XB=C
X(A−B)=C
X=C(A−B)−1 wychodzi mi źle, bo mnożenie macierzy nie jest przemienne...
24 mar 22:05
Trivial:
| | | |
To skomplikowane równanie. Najłatwiej będzie rozpisać X = | i wymnożyć. |
| | |
24 mar 22:21
Global: Zrobiłem wcześniej przez rozpisanie i wyglądało to tak:
1. Najpierw policzyłem Macierz A*X
2. Potem Macierz X*B
3. Potem odjąłem powstałe macierze od siebie A*X − X*B
no i powstałe 4 równania podstawiłem pod 4 liczby z macierzy C, no i wynik wyszedł zły. Może
coś nie tak z krokiem nr 3?
24 mar 22:34
Trivial: Wszystkie kroki OK. Musisz mieć błąd w obliczeniach.
24 mar 22:44
Global: Dzięki wielkie. Zaraz spojrzę
24 mar 22:44