Proszę o pomoc
Licealista_Theosh: Parametr m w f. kawdratowej− proszę o korektę.
Dla jakich wartości parametru m równanie ma co najmniej jeden piewiastek.
(1−m)x2−(4m−4)x−3m+5=0 Założenia Δ≥0
Δ=(4m−4)2−4(1−m)(−3m+5)≥0
16m2 − 32m+16+12m−5+12m2+5m≥0
28m2−15+11≥0
Δm=225−1232
Δ<0 i a>0 czyli m∊R a w odpowiedziach jest przedział (−∞,−1>∪(1,+∞)
24 mar 21:49
Licealista_Theosh: Przepraszam, podbijam.
24 mar 21:52
krystek: a≠0 ⇒m≠1
Δ≥0 policz poprawnie znaki pomyliłeś
Dla m=1 nie ma ( a=0 ⇒m=1 wówczas 2=0)
24 mar 21:59
Licealista_Theosh: Ta pierwsza Δ jest źle policzona?
24 mar 22:00
krystek: tak
24 mar 22:05
bezendu:
Δ=(−4m+4)
2−4(1−m)(−3m+5) teraz policz
24 mar 22:07
Licealista_Theosh: Aha. to muszę jeszcze raz policzyć pierwszą deltę, a poza tym metoda dobra?
24 mar 22:07
bezendu: tak najpierw liczysz Δ a potem Δ
m
24 mar 22:08
Licealista_Theosh:
bezendu dlaczego jak :
[−(4m−4)]
2=(4m−4)
2
24 mar 22:09
krystek: Tak poprawnie rozpatrujesz tylko znaki pomyliłeś przy liczeniuΔ
24 mar 22:10
bezendu: Twoje b= −(4m−4)=−4m+4
24 mar 22:10
krystek: (−1)2(4m−4)2=(4m−4)2
24 mar 22:11
Licealista_Theosh: W pierwszej części powinno być (−4m+4)2 przy liczeniu delty?
24 mar 22:11
bezendu: to samo wyjdzie

(4m−4)
2=16m
2−32m+16
(−4m+4)
2=16m
2−32m+16
24 mar 22:13
Licealista_Theosh: To zgłupiałem bo każdy z was pisze inaczej
24 mar 22:13
bezendu: rób tak jak pisze @Krystek

ja sobie komplikuje
24 mar 22:13
Licealista_Theosh:
Δ= 16m
2−32m+16−(4−4m)(−3m+5)≥0
Δ= 16m
2−32m+16+12m−20−12m
2−20m≥0
Δ=4m
2−40−4≥0

24 mar 22:20
krystek: Δ=[−(4m−4)]2−4(1−m)(5−3m)=(4m−4)2−4(5−3m−5m+3m2)=
24 mar 22:21
Licealista_Theosh: Czyli źle?
24 mar 22:22
krystek: +20m na końcu u ciebie
24 mar 22:23
Licealista_Theosh: 4m2−20?
24 mar 22:25
krystek: Δ=4m2−4 Δ≥0 ⇔m2−1≥0⇔(m+1)(m−1)≥0⇔m∊(−∞,−1> U<1,∞) i m≠1
24 mar 22:26
Licealista_Theosh: To jak znwu mam złą deltę?
24 mar 22:29
krystek: Koncentruj się na swoim zadaniu .
24 mar 22:29
Licealista_Theosh: Ok sorka.
24 mar 22:30
krystek: LicealistaTheosh: Można też inaczej zamieniać, jak Ci wyleci z głowy i nie zapamiętasz tego
co Ci irena
napisała.
1dm= 10cm
1dm2=1*10cm*10cm*10cm=1000cm3 itp...
24 mar 22:30
Mila:
(1−m)x2−(4m−4)x−3m+5=0
1) rozważmy przypadek, gdy
1−m=0
m=1
0*x2−(4*1−4)x−3*1+5=0
2=0 sprzeczność
nie ma rozwiązania dla m=1
2) 1−m≠0 a to oznacza, że lewa strona równania jest trójmianem kwadratowym
Równanie kwadratowe ma co najmniej jedno rozw. gdy Δ≥0
Warunki:
Δ≥0 i m≠1
Δ=(4m−4)2−4*(1−m)*(−3m+5)
pominęłam znak minus, bo (−1)2=1
Δ=4m2−4
4m2−4≥0
4(m2−1)≥0
(m−1)(m+1)≥0 i m≠1⇔
m≤−1 lub m>1
Wyjaśnienie
[−(4m−4)]2=(4m−4)2
(−a)2=a2
jeśli masz np. równanie:
x2−5x+4=0
Δ=52−4*1*4 =25−16
to jest to samo jakbyś liczył: Δ=(−5)2−4*1*4=25−16
24 mar 22:31
Licealista_Theosh: No sorka. Obliczyłem deltę, skąd Ci wyszło m2−4
24 mar 22:31
krystek: a gdzie tak napisałam ? 22:26 koncentruj się
Mila Tobie wyliczyła całośc.
24 mar 22:33
Licealista_Theosh: Dzięki Mila. Krystek ma chyba zły dzień...
24 mar 22:34
krystek: Czy Ty naprawdę nie widzisz?
24 mar 22:35
Licealista_Theosh:
No wymnożyłem i tak wyszło... gdzieś się potknąłem. Zapisze Ci całe obliczenia które mi dałeś o
22:21
(4m−4)2−4(5−3m−5m+3m2)=16m2−32m+16−20+12m+20m−12m2=4m2−20
24 mar 22:39
krystek: −20+16=−4
24 mar 22:41
Licealista_Theosh: Sorka zjadłem po drodze. Podstawówka się kłania idę do łopaty
24 mar 22:43
24 mar 22:44
Licealista_Theosh: Krystek mam jeszcze takie
Dla jakich wartości parametru k równanie ma dwa pierwiastki o różnych znakach.
x2−2x+k+3=0
założenia Δ>0 i x1*x2<0
Zaraz zrobię i napiszę wynik.
24 mar 22:50
krystek: ok
24 mar 22:55
Licealista_Theosh: Obliczyłem deltę i stoję
4−4(−k+3)>0
4+4k−12>0
−8>−4k
2<k..
co dalej?
24 mar 22:55
krystek: c=k+3
24 mar 22:56
Licealista_Theosh: czyli źle delta czy mogę już obliczać x1 i x2?
24 mar 22:57
Licealista_Theosh: Sorka złe dane przepisałem do brudnopisu. Już poprawiam.
24 mar 22:58
krystek: Δ>0 ⇔4−4k−12>0⇔−4k>8⇔k<−2
24 mar 22:59
Licealista_Theosh:
Δ= 16−4k>0
4>k
24 mar 23:00
Licealista_Theosh: sorka pośpiech i minusa zjadłem.
24 mar 23:01
krystek: Ty idź dzisiaj wyspij się .
24 mar 23:02
Licealista_Theosh: x∊(−∞,3)
24 mar 23:02
krystek: a co Ty tworzysz ?
Δ>0 dla k<−2
k+3<0⇒k<−3
24 mar 23:08
Licealista_Theosh: sorka. Mam jeszcze parę zadań. Jak coś będziesz?
24 mar 23:09
krystek: W takim tempie to do rana nie zdążysz.
24 mar 23:11
Licealista_Theosh: Ok.
ta sama treść.
x2−(k−4)x−k+5=0
Obliczyłem Δ i wyszło mi k2−4k−4>0
Jak policzę dalej to napiszę.
24 mar 23:13
Licealista_Theosh: Δk=16+16=32
24 mar 23:15
Licealista_Theosh: Jest dobrze?
24 mar 23:17
krystek: tak
24 mar 23:20
Licealista_Theosh: I teraz liczę k1 i k2? bo utknąłem.
24 mar 23:21
krystek: Tak rozwiazujesz nierównośc
Δ>0⇔k2−4k−4>0 ⇔k∊(−∞,k1) U(k2,∞)
24 mar 23:24
Licealista_Theosh: | | −k+4−4√2 | | 1 | |
Obliczyłem jedno k i wyszłlo mi |
| =− |
| k+2−2√2 i zwątpiłem. |
| | 2 | | 2 | |
24 mar 23:26
24 mar 23:30
24 mar 23:31
Licealista_Theosh: skąd 4?
24 mar 23:32
krystek: k2 = wylicz poprawnie
24 mar 23:32
krystek: | | −b−√Δ | | −(−4)−4√2 | |
k1= |
| = |
| |
| | 2a | | 2 | |
24 mar 23:34
Licealista_Theosh:
k2=2+2√2
24 mar 23:36
24 mar 23:37
Licealista_Theosh: k∊(−∞,2−2√2)∪(2+2√2,+∞) − resztę mam dobrze?
24 mar 23:39
krystek: wspólny przedział jeszcze k>5
24 mar 23:40
Licealista_Theosh: uff koniec.
24 mar 23:41
Krzysiek : LIcealista nalezaloby podziekowac Krystek za czas spedzony z Toba
25 mar 12:43
krystek: @
Krzysiek nalezy Ich uczyć kultury − to fakt! Pozdrawiam

.
25 mar 14:00