matematykaszkolna.pl
Znajdź wysokość drzewa. LLL: rysunekI drugie arcyporąbane zadanie, czyli "drzewko sobie stoi i cholera wie gdzie" − przy takiej ilości danych to ja nie mam pojęcia jak to zrobić. Znajdź wysokość drzewa (czerwona kreska to drzewo).
24 mar 21:03
Nathan: Nie masz przypadkiem jeszcze wysokości tego drzewa? Jeśli nie to wtedy można co najwyżej wyznaczyć wzór funkcji.
24 mar 21:11
LLL: No właśnie nie mam, bo ja tę wysokość mam wyznaczyć
24 mar 21:16
Nathan: rysunekA sorry zamotałem się. Wysokość da się obliczyć z odległości w układzie (x,y) od początku kąta musiałbyś pozamieniać na funkcje linowe i obliczyć rozstaw pomiędzy nimi. Jeśli jest zadanie w klasie maturalnej to 98% czegoś nie przepisałeś. Jeśli jednak na pewno musisz to mieć to zacznij od policzenia zaznaczonych wartości z funkcji trygonometrycznej
24 mar 21:43
LLL: Nie, to rozszerzona 1 liceum... i na dodatek dział twierdzenie sin i cos... i wszystko przepisałem bo mam przed sobą wydruk z książki...
24 mar 21:48
Nathan: Jak masz odpowiedzi na końcu książki to sprawdź co napisali czy jest to zwykła wartość liczbowa czy może coś bardziej skomplikowanego. W zadaniu nie ma żadnych danych więcej nawet takich które wydają się nieistotne?
24 mar 21:53
LLL: Odpowiedź z tyłu wynosi 150sin10o/sin110o ≈26,4m Nie ma żadnych innych danych, mogę dać skan książki.
24 mar 22:00
Nathan: Aha, więc faktycznie to zadnie da się rozwalić używając Sinusów bez układu współrzędnych, ale nie jeśli ma za mało danych. Po przesuwaj w myślach czerwoną kreskę i będzie rosłą lub malała zależnie od tego czy będzie bliżej kąta 10 lub 20. Jak chcesz podaj nr zadania stronę i jaki masz podręcznik.
24 mar 22:06
LLL: Dałbyś radę jakoś zrobić to używając sinusami? Byłbym cholernie wdzięczny, bo męczę się z tym od 17 i nijak nie mogę nic konkretnego rozpisać...
24 mar 22:43