Funkcje !
Amator: b) f(x)=||x|−6|+1, x∊R
proszę o wyznaczenie zbioru wartości funkcjii
w jaki sposób mam to zapisać , bo wynik wiadomy z miejsca
24 mar 20:28
24 mar 21:29
Amator: to nie jest wogole ten temat ... ja mam poprostu wyznaczyc zbiór wartości funkcjii
25 mar 00:35
Krzysiek : Ale zeby wyznaczyc zbior wartosci tej funkcji to najpierw nalezy narysowac wykres tej funkcji i
odczytac zbior wartosci o osi OY . . Tak naprawde to jest na temat
Zeby narysowac wykres tej funkcji to nalezy znac definicje wartosci bezwzglednej i przesuwanie
wykresu funkcji wzdluz osi OX i OY o wektor .
NO to z abieramy sie za rysowanie
1. Rysujesz wykres f(x)=|x| −−−to umiesz
2. Przesuwasz go o 6 jednostek w dol (czyli o wektor [0,−6] i masz wykres f(x)=|x|−6
Teraz uwaga TY masz miec f(x) =||x|−6| −−−−−czyli z definicji wartosc bezwzgledna nie moze byc
ujemna wiec ta czesc wykresu f(x)=|x|−6 co jest pod osia OX odbijasz symetrycznie nad Os OX
i masz wykres f(x)=||x|−6|
Na koncu wykres f(x)=||x|−6| przesuwaz o 1 jednostke do gory czyli o wektor [0,1] i masz
wykres f(x)=||x|−6|+1 .
NO to teraz jaki jest zbior wartosci tej funkcji? . czy wynik byl taki oczywisty ?
25 mar 11:36