Równania
Dariaa: Rozwiąż równanie 2x5 + 3x3 – 2x = 0
4 wrz 21:30
Eta:
Wyłączamy x przed nawias:
x( 2x4 +3x2 −2)=0 to x = 0 lub 2x4 +3x2 −2=0 −−− to równanie dwukwadratowe
podstawiamy za x4 = t2 i x2 =t
to: 2 t2 +3t − 2 =0 Δ = 16 √Δ = 4
t1 = 14 t2 = −74
zatem: x2 = 14 lub x2 = −74 −−− sprzeczność
x = 12 lub x = −12
odp: rozwiązaniem równania są :
x =0 x = 12 x = −12
4 wrz 22:03
anmario:
2x
5 + 3x
3 – 2x = 0
x(2x
4 + 3x
2 – 2) = 0 więc musi być:
x=0 (jedno rozwiązanie) lub 2x
4 + 3x
2 – 2 = 0 bo iloczyn może być równy zero wtedy i tylko
wtedy gdy albo x jest zero albo to drugie jest zerem, inne możliwości nie istnieją. Pozostaje
więc rozwiązać równanie:
(2x
4 + 3x
2 – 2) = 0
by znaleźć resztę możliwości co pozostawiam Tobie (załóż, że x
2 =t) i reszta jest prosta
jak... jak nie wiem co
4 wrz 22:07
anmario: ech Eta. Zawsze byłaś szybsza niż ja
4 wrz 22:08
Eta: 
byłam kiedyś "comEtą"
4 wrz 22:23