funkcja
niki: Pomóżcie!
Dana jest funkcja y=4x2+9
a) znajdź iloraz różnicowy jako funkcję x i Δx (stosować x zamiast x0)
b)znaleźć pochodną dy/dx
c)znaleźć f'(3) i f'(4)
24 mar 19:32
vitek1980: y = f(x) = 4x
2+9
| | f(x+Δx)−f(x) | | 4(x+Δx)2+9−4x2−9 | | (2(x+Δx))2−(2x)2 | |
a) U(x,Δx) = |
| = |
| = |
| = |
| | Δx | | Δx | | Δx | |
| | (2(x+Δx)−2x)(2(x+Δx)+2x) | | 2Δx(4x+2Δx) | |
= |
| = |
| = 8x+4Δx |
| | Δx | | Δx | |
b) pochodna
| dy | |
| = f'(x) = limΔx→0(U(x,Δx)) = limΔx→0(8x+4Δx) = 8x |
| dx | |
c)
f'(3) = 8*3 = 24
f'(4) = 8*4 = 32
25 mar 16:00
Agata: Y=x3−2x2
21 maj 09:34