Wielomiany
Patka: Jeśli liczby −1, 0 i 1 są pierwiastkami wielomianu W(x) o współczynnikach całkowitych, to dla
każdej liczby całkowitej a:
a) liczba W(a) jest podzielna przez 2
b) liczba W(a) jest podzielna przez 3
c) liczba W(a) nie jest podzielna ani przez 2, ani przez 3
Uzasadnij.
4 wrz 21:29
Eta:
W(x) = x( x −1) ( x +1)
w(a) = a *( x −1)( a +1) = (a −1)*a *(a +1)
liczby a−1 , a , a+1 −−−− kolejne liczby całkowite
wsród nich jest liczba podzielna przez
2 i podzielna przez
3
(zatem i podzielna przez
6
więc odp:
a) i b) są poprawne
4 wrz 22:31
Eta:
Poprawka:
Oczywiście
iloczyn tych trzech liczb jest podzielny przez
6
4 wrz 22:33