Wielomiany
Patka: Jeżeli liczba 1 jest trzykrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x) = x4 + ax3 + bx + c, to:
a) a = 2, b = −2, c = 0
b) a = −2, b = 2, c = −1
c) drugi pierwiastek wynosi −1
Odpowiedź uzasadnij.
4 wrz 21:29
Miś:
Jeżeli liczba 1 jest trzykrotnym pierwiastkiem i przez "p" oznaczymy czwarty, to:
W(x) = (x − p)*(x − 1)3 = (x − p)*(x3 − 3x2 + 3x − 1)
Dalej należy wymnożyć i zauważyć że współczynnik przy x2 jest równy zeru, a następnie wyliczyć
kolejne.
Poprawne będą dwie odpowiedzi. Dalej spróbuj sama.
4 wrz 22:17