aaaa
Zuziii: Mam taka nierownosc:
3x
3−x
2+6x−2≤0
| | 1 | |
pierwiastki jakie mi wyszly to x=√2 x=−√2 x= |
| |
| | 3 | |
jak powinien wygladac wykres ? o co chodzi z tymi pierwistkami k krotnymi? Wiem jedynie tyle ze
jezeli potega jest parzysta to sie odbija a jak nie to przechodzi przez punkt. W tej nie
rownosci mialam (x
2+2) i rozbilam to na wiadomo co... czy k krotnosc tych dwoch pierwiastkow
wynosi 2?
Moze mi to ktos wytlumaczyc?
24 mar 18:51
irena_1:
3x
3−x
2+6x−2 ≤ 0
x
2(3x−1)+2(3x−1) ≤ 0
(x
2+2)(3x−1) ≤ 0
x
2+2 ≥ 2 dla każdej liczby x, więc masz nierówność równoważną
3x−1 ≤ 0
24 mar 18:54
Monstrr: 3x3 − x2 + 6x ≤ 0
x2(3x−1) + 2(3x−1)≤0
(3x−1)(x2 + 2) ≤0
pierwiastki : √2, −√2, 13
24 mar 18:58
irena_1:
równanie x2+2=0 nie ma żadnych pierwiastków! Rzeczywistych, oczywiście.
24 mar 19:01
Zuziii: to zrobilam, chcialam zebyscie mi wytlumaczyli co z ta k krotnoscia...
w nastepnym przykladzie mam :
x4+2x3+2x2+2x+1≥0
doszlam do czegos takeigo:
[x2(x+1)+1(x+1)](x+1)≥0
stad mi wyszlo (x2+1)(x+1)≥0
czyli z pierwszego nawiasu x=1 x=−1 a k krotnosc wynosi 2
a z drugiego nawiasu x=−1 a k=3 czy dobrze? bo przy koncowce to tak juz instynktowo robilam,
nie bylam pewna
24 mar 20:11
Zuziii: nie wiem jak polaczyc k krotnosci jezeli wychodzi mi w dwoch nawaisach ten sam pierwiastek o
innej k krotnosci
24 mar 20:14
Zuziii: nie wiem jak polaczyc k krotnosci jezeli wychodzi mi w dwoch nawaisach ten sam pierwiastek o
innej k krotnosci
24 mar 20:23
irena_1:
x2+1 nie da się rozłożyć na czynniki!
x2+1 ≠ (x−1)(x+1)=x2−1
24 mar 20:25
Zuziii: no ale jak jest np (x2+4) to nie jest tak ze x=2 lub −2? nie rozpisujac tego na dwa nawiasy
(x+2)(x−2) eh cos mi sie pomieszalo?
24 mar 20:32
Zuziii: no ale jak jest np (x2+4) to nie jest tak ze x=2 lub −2? nie rozpisujac tego na dwa nawiasy
(x+2)(x−2) eh cos mi sie pomieszalo?
w takim razie ile rowna sie x dla x2+1 ?
24 mar 20:33
Piotr:
zobacz na wzory skróconego mnożenia. tam jest minus a nie plus.
a x2+1 = 0 brak rozwiązań w R.
24 mar 20:36
Zuziii: eh dziekuje no tak
24 mar 20:38
Zuziii: eh dziekuje no tak
24 mar 20:39
Zuziii: jak rozpisac x4+x3+3x2−2x+4?
24 mar 20:49
irena_1:
x4+x3+3x2−2x+4=(x2−x+1)(x2+2x+4)
Oba trójmiany są nierozkładalne, wyróżniki są mniejsze od 0.
25 mar 11:43