Liczby
Ania: Do licznika i mianownika ułamka 3/7 dodano pewną liczbę dodatnią a.
a) Uzasadnij, że w ten sposób można otrzymać liczbę 9/11
b) Wykaż, że nie istnieje liczba dodatnia a, która dodana do licznika i mianownika ułamka 3/7
pozwoli otrzymać 1/3.
4 wrz 21:28
Eta:
jeżeli tak jest , to:
3(3+a)= 1*( 7+a)
3a +9 = 7 +a
2a = −2
a = −1 −−−sprzeczność bo "a " ma być liczbą dodatnią
odp: taka liczba dodatnia nie istnieje.
przykład a) uzasadnij podobnie i wskaż te liczbę "a", jeżeli istnieje.
pamietając ,że a >0
4 wrz 22:50