mam problem z takim zadankiem:
W trapezie równoramiennym ABCD długości podstaw są równe |AB|= 5 i |CD|= 3. Oblicz promień
okręgu opisanego na tym trapezie, jeśli:
a) wysokość trapezu jest równa 3,
b) kąt ostry trapezu jest równy 30st.
Narysowałam ten trapez i okrąg na nim opisany i... utknęłam w martwym punkcie... nie wiem jak
ugryźć to zadanko. Mógłby ktoś być tak miły i mnie jakoś nakierować? Z góry dziękuję
Wskazówki:
Okrąg opisany na trapezie ABCD jest jednocześnie okręgiem opisanym na trójkącie ABD
lub na trójkącie BCD.
Dla wyznaczenia długości promienia okręgu opisanego na trapezie wystarczy wyznaczyć
długość promienia okręgu opisanego na jednym z tych trójkątów.
| abc | a | b | c | |||||
Przypominam, że R = | oraz | = | = | = 2R, | ||||
| 4PΔ | sinα | sinβ | sinγ |
teraz to już bez problemu rozwiążę