bardzo proszę o pomoc przy prawdopodobieństwie
monika: prawdopodobieństwo
ze zbioru liczb : −6, −5, −4, −3, −2, −1, 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6 losujemy jednocześnie dwie
liczby.
określ prawdopodobieństwo uzyskania liczb których iloczyn będzie :
a) liczbą niedodatnią
b) wartość nieujemną
c) wartość nie większą niż 2
24 mar 17:14
Edyta PK:
|Ω|=13*12=156
a) A − iloczyn niedodatni (ujemny lub równy zero)
musimy wylosować 0 i dowolną liczbę − liczba zdarzeń 1*12=12 lub
musimy wylosować liczbę dodatnią i liczbę ujemną − liczba zdarzeń 6*6=36
|A|=12+36=48
b) B− iloczyn nieujemny (dodatni lub równy zero)
musimy wylosować 0 i dowolną liczbę − liczba zdarzeń 1*12=12 lub
musimy wylosować dwie liczby dodatnie − liczba zdarzeń 6*5=30
|B|=12+30=42
c) C− iloczyn nie większy niż 2
|C|=7*12+2*8+4*7=84+16+28=128
24 mar 22:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
ad. do rozwiązania Edyty
a) dodatnią i ujemną −−− liczba zdarzeń 2*6*6 = 72
b) lub dwie ujemne −−− kolejne 30 zdarzeń
c) czyli ujemny lub zero (czyli punkt B) lub 1*2 lub 2*1 = 74 zdarzeń
24 mar 23:00
lola: proszę podajcie mi wzór na funkcję kwadratową
26 mar 09:06
26 mar 09:41