Dwa pociągi towarowe wyjechały z miast A i B oddalonych od siebie o 540km
Ellla: Dwa pociągi towarowe wyjechały z miast A i B oddalonych od siebie o 540km. Pociąg jadący z
miasta A do miasta B wyjechał o godzinę wcześniej niż pociąg jadący z miasta B do miasta A i
jechał z prędkością o 9km/h mniejszą. Pociągi te minęły się w połowie drogi.
Oblicz, z jakimi prędkościami jechały te pociągi.
4 wrz 20:40
Eta:
Witam

dla pierwszego pociągu ( z A do B) oznaczamy :
v −−− prędkość
t −−− czas przejazdu połowy drogi , czyli 270 km
więc v*t = 270
dla drugiego pociągu ( z B do A)podobnie:
v +9 −−−− predkość
t −1 −−− czas przejazdu połowy drogi ( bo wyjechał o 1 godz. póxniej niż pierwszy)
więc: ( v +9)( t −1) = 270 => vt −v +9t −9 = 270
podstawiając za v*t = 270
otrzymasz :
270 −v +9t −9 = 270 => v = 9t −9
zatem: v*t = 270 => ( 9t −9)*t = 270
to: 9t
2 −9t −270=0 / :9
t
2 − t − 30=0 ..... rozwiąż to równanie pamiętając ,że t >0
wyznacz t i v oraz v +9
powodzenia , to już banał
4 wrz 23:37
Eta:
Przypomnę ,że ;
śp. Grażyna Świtała ( piosenkarka, którą moi rówieśnicy pamietają ))
też miała problem z tego typu zadaniem , co wyraziła w piosence:
"Dwa pociągi".
4 wrz 23:41
df: ∊≥∊≥≤∞→≈απ∞β
12 lut 20:24
ORZEŁ: takie zadanie było w tym roku na próbnej maturze z matmy
12 lut 20:26
asia: tu musi byc jakis bład bo obliczylam t i wyszlo 5 v wyszlo 54 a v+9=63
a w odpowiedziach ma wyjsc 45 i 54
12 kwi 17:36
ja: Mała chinka cziku cziku linka
16 wrz 21:26
Jack:
| | 270 | |
Przecież wychodzi t=6 oraz t=−5∊∅. Dla t=6 mamy v1= |
| =45 oraz v2=45+9=54, więc jednak |
| | 6 | |
tak jak w odpowiedziach, nie? ;>
16 wrz 21:30
Vizer: Jack zobacz na datę postów
16 wrz 21:32
Eta:
16 wrz 21:41
Piotr student: Eta proszona do mojego postu
16 wrz 21:45
Piotr student: Trivial proszony do mojego postu
16 wrz 21:57
ICSP: Trivial'a tutaj nie ma. Szukaj w innym poście.
16 wrz 21:58
Eta:
Daj sobie spokój chłopie z tymi studiami!
Startuj w konkursie na sekretarkę dyrektora....
tekst: Pani X jest proszona do gabinetu dyrektora ... masz superrr obcykany

Pozdrawiam
16 wrz 21:59
Jack:
ooo... nie zauważyłem, sorki
16 wrz 22:02
Vizer: Nie ma za co przepraszać widać, że pomoc udzielasz zawsze nie ważne z jakim opóźnieniem
16 wrz 22:05
Eta:
16 wrz 22:10
Jack:
hehe

Racja, nie zawsze w czas
16 wrz 22:12