martyna: hej , witam wszystkich i bardzo prosze o pomoc w zadanku bo żle mi wychodzi wszystko
oto one:
usuń niewymiernośc z mianownika
a)1/
√2
b)1/2
√5
c)1/
√15
d)3/2
√3
e)1/2-
√3
f)6/4+
√2
g)
√2/
√3+2
h)2
√3/
√2+
√3
b.prosze o pomoc i z góry dziękuje , pozdr
14 wrz 12:29
Mycha: W pierwszych czterech wystarczy pomnozyc licznik i mianownik przez liczbe niewymierna, w
kolejnych przez cale wyrazenie zmieniajac znak (korzystamy ze wzoru skroconego mnozenia-
roznicy kwadratow) czyli np.:
a) (1/
√2)*(
√2/
√2)=
√2/2
e) (1/(2-{p3}))/((2+
√3)/(2+
√3))= (2+
√3)/(4-3)=2+
√3
reszte sprobuj sama. jak czegos nie bedziesz rozumiala to pisz
14 wrz 12:52
martyna: aha czyli w drugim przykładzie będzie tak
(1/2/√5)*(√5/√5)=2√5/√5
dobrze to zrobiłam?
14 wrz 14:07
martyna: w przykładzie e to chyba źle bo miał byc
√5 nie z
√3
14 wrz 14:13
Mycha: no to w kazdym razie podobnie

a co do drugiego przykladu... tam jest 1/(2
√5) tak

czyli mnozysz tak jak zrobilas tylko wychodzi w tym momencie
√5/10
14 wrz 14:30
martyna: aha już to chyba rozumiem czyli w przykładzie c bedzie √15 / 15 - ale chyba zle nie
14 wrz 15:00
Kasia: dobrze
14 wrz 17:51
martyna: hej kasia a jak ma to by w przykładzie d?
14 wrz 18:00
14 wrz 18:13
martyna: ja juz niewiem ... te dalej przykłady od d do końca mi nie wychodza.....
może ktoś pomuc ktoś kto to umie
14 wrz 19:25
martyna: *pomoc
14 wrz 19:26
Kasia: d)
3/2√3 = 3√3/6=√3/2
e)
1/2-√3= 2+√3/(2-√3)(2+√3)=2+√3/2-3=2+√3/-1=-2-√3
f)
6/4+√2=6(4-√2)/(4+√2)(4-√2)=6(4-√2)/2=3(4-√2)=12-3√2
g)
2/√3+2=2(√3-2)/(√3+2)(√3-2)=2(√3-2)=2√3-4
h)
2√3/√2+√3=2√3(√2-√3)/(√2+√3)(√2-√3)=2√6-6/-1=6-2√6
14 wrz 20:24