wyznacz dziedzne funkcji wymierych
malwina: | | 3x2+1 | |
W(x)= |
| prosze o pomoc i pokazanie co i jak po kolei |
| | x4+3x2−4 | |
4 wrz 19:59
tim: Malwino. Jakie założenie możesz przedstawić w tym wielomianie?
4 wrz 20:22
malwina: że x
2 = t

ma być rózne od 0

?
4 wrz 20:25
Piotrek: x4+3x2−4 ≠ 0
x4 − x2 + 4x2 −4 ≠ 0
x2(x2 −1) +4(x2 −1) ≠ 0
(x2+ 4)(x2 −1)≠ 0
x≠−1 v x≠1
D = R \ {−1;1}
4 wrz 20:28
malwina: Dzięki Piotrek
4 wrz 20:29
tim: Założenie: mianownik ≠ 0, zatem:
x4 + 3x2 − 4 ≠ 0
Trzeba wyznaczyć x.
I tak jak już dobrze tu zaproponowałem za x2 przyjmij t i oblicz t z Δ.
4 wrz 20:29
tim: Ahhh...

A chciałem pomóc...
I miało być zaproponowałeś*...
4 wrz 20:30
Piotrek: nie ma sprawy
4 wrz 20:31