(funkcja kw.) Obwód prostokąta jest równy 40. Wyznacz długości boków...
gewrant: Obwód prostokąta jest równy 40. Wyznacz długości boków tego prostokąta, jeśli wiesz, że kwadrat
długości jego przekątnej jest najmniejszy z możliwych.
Prostokąt ma boki długości ..... i .....
24 mar 14:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
2a+2b = 40 → a+b=40 → a = 40−b
a2+b2=c2
(40−b)2 + b2 = c2
f(b) = (40−b)2 + b2 = 1600 − 80b + 2b2
i liczysz minimum ... czyli współrzędne wierzchołka
24 mar 14:17
Eta:
Takim prostokątem spełniającym warunki zadania jest
kwadrat o boku długości 10
24 mar 14:19