Planimetria
ania1235: Dany jest trójkąt ABC p bokach długości 5,6,7√2. Wyznacz pole trójkąta A1 B1 C1,
który jest podobny do trójkąta ABC w skali k=2
24 mar 13:58
irena_1:

Trójkąt ABC jest rozwartokątny
a=6, b=5, c=7
√2
h
2+x
2=5
2
h
2+(x+6)
2=(7
√2)
2
h
2+x
2=25
h
2+x
2+12x+36=98
12x+36=73
12x=37
| | 1 | | √2231 | | √2231 | |
PABC= |
| *6* |
| = |
| |
| | 2 | | 12 | | 4 | |
Stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa (2
2=4)
P
A'B'C'=4P
ABC
P
A'B'C'=
√2231
24 mar 14:23