Wykaz,że
franek499: Wykaż, że reszta z dzielenia przez 3 sumy kwadratów dwóch dowolnych liczb niepodzielnych przez
3 jest róna 2. Rozważ trzy przypadki.
24 mar 13:54
irena_1:
Kwadrat każdej liczby niepodzielnej przez 3 daje w dzieleniu przez 3 resztę równą 1
− liczba, która daje w dzieleniu przez 3 resztę 1 ma postać 3n+1, więc jej kwadrat:
(3n+1)2=9n2+6n+1=3(3n2+2n)+1
− liczba, która w dzieleniu przez 3 resztę 2 ma postać 3n+2, więc jej kwadrat:
(3n+2)2=9n2+12n+4=9n2+12n+3+1=3(3n2+4n+1)+1
Suma dwóch liczb, które dają w dzieleniu przez 3 resztę równą 1, daje liczbę, która w dzieleniu
przez 3 resztę równą 2
24 mar 14:03
irena_1:
A te 3 przypadki mogą być takie:
I − obie liczby dają resztę 1
a=3n+1 i b=3m+1
a2+b2=3(3a2+2a+3b2+2b)+2
II − obie dają resztę 2
a=3n+2 i b=3m+2
a2+b2=3(3a2+4a+1+3b2+4b+1)+2
III − jedna daje resztę 1, a druga resztę 2
a=3n+1 i b=3m+2
a2+b2=3(3a2+2a+3b2+4b+1)+2
24 mar 14:06
franek499: dzieki
24 mar 14:14