Wykaż, że wszystkie wyrazy ciągu...
Sylwia: | | 3n + 5 | |
Wykaż, że wszystkie wyrazy ciągu an = |
| są większe od 3. |
| | n + 1 | |
24 mar 13:48
iiiii: policz a1 i a2 jezeli a1<a2 i a1>3 to znaczxyze kazdy wyraz jest wiekszy od 3
24 mar 13:50
ICSP: | | 3n+5 | | 3n + 3 + 2 | | 2 | |
an = |
| = |
| = 3 + |
| |
| | n+1 | | n+1 | | n+1 | |
| | 2 | | 2 | |
∀ |
| > 0 ⇒ 3 + |
| > 3 |
| | n+1 | | n+1 | |
n∊N
c.n.u.
24 mar 13:50
irena_1:
| 3n+5 | | 3n+3+2 | | 2 | |
| = |
| =3+ |
| |
| n+1 | | n+1 | | n+1 | |
| | 2 | |
n ∊ N+, więc |
| >0, czyli |
| | n+1 | |
dla każdego n ∊ N
+ a
n>3
24 mar 13:50
asdf:
0
+ − wartosci są prawie równe 0, ale chodzi tu o dodatnie liczby
24 mar 13:51