Wyznacz wszystkie wartości parametru m ,dla których proste o równaniach (m^2+4m)
amina: Wyznacz wszystkie wartości parametru m ,dla których proste o równaniach (m2+4m)x−y+1=0 i
−5x+y−1=0 mają nieskończenie wiele punktów wspólnych.Jak rozwiązać?
24 mar 13:41
irena_1:
(m
2+4m)x−y+1=0
−5x+y−1=0
m
2+4m=5
m
2+4m−5=0
i trzeba to rozwiązać
24 mar 13:44
Kaja: równania kierunkowe oby prostych: y=(m2+4m)x+1 y=5x+1
żeby te proste miały nieskończenie wiele punktów wspólnych muszą się pokrywać, czyli muszą
mieć taki sam współczynnik b i a. b=1 jest takie samo, więc jeszcze musi być taki sam
współczynnik a czyli
m2+4m=5
m2+4m−5=0. rozwiąż sobie to równanie
24 mar 13:47
amina: Dlaczego przyrównujemy m2+4m do −5
24 mar 13:52
amina: Już rozumiem.Dzięki za pomoc
24 mar 13:55