Rozwiaż równania.
franek499: Rozwiąż równania:
1) [(3 1/2)2:72]2*x=[(1/2)0−5*(0,3)2*(0,5)−1]2
2)(1 3/5)2−(1 3/5)2=(43:53)1*x
24 mar 13:29
irena_1:
| | 7 | |
[( |
| )2:72]2*x=[1−5*0,09*2]2 |
| | 2 | |
x=0,16
24 mar 13:33
irena_1:
1)
Sprawdź lewą stronę− czy tam ma być 0? Jeśli tak, to x=0
24 mar 13:34
franek499: nie ma byc 0, wynik ma wyjsc 5/6, tak jest dokkladnie przyklad spisany,
24 mar 13:36
franek499: a nie sory
24 mar 13:36
franek499: moj blad, to ma byc tak: (1 3/5)2−(1 3/5)2*x ta lewa strona
24 mar 13:37
franek499: to wie ktos jak to zrobic?
24 mar 13:41
irena_1:
A prawa strona?
Napisz to równanie w całości tak, jak ma być
24 mar 13:45
franek499: (1 3/5)2−(1 3/5)2*x=(43:53)1*x
24 mar 13:51
irena_1:
| | 4 | | 8 | | 8 | |
( |
| )3*x+( |
| )2*x=( |
| )2 |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
24 mar 13:54