Problem z równaniem
Pocha: Witam. Mam problem z takim równaniem:
2 cosx tgx + 2√3cosx + √2tgx + √6 = 0 w zbiorze <0,2π>
No i ja zamieniłam tgx na sinx/cos następnie pomnożyłam przez cosx, zastosowałam wzór na
funkcję podwojonego kąta i wyszło mi coś takiego:
sin2x + 2√3 − sin2x 2√3+ √2sinx + √6cosx = 0
co dalej, nie mam pojęcia. Proszę o pomoc.
24 mar 13:19
Eta:
grupowanie i wyłączanie wspólnego czynnika przed nawias:
tgx(2cosx+√2) +√3(2cosx+√2)=0
(tgx+√3)(2cosx+√2)=0
dokończ.........
24 mar 13:26
iiiii: ja robilem od poczatku i doszedlem do takiej postaci :
(2cosx+√2)*(sinx+√3cosx)=0 dlatego w rownaniu zaqproponowanym przez Eta sinx+√3cos
powinno sie rownac tgx+√3 ale ja jakos tego nie widze
24 mar 13:31
Eta:
ze względu na tangens ... cosx≠0
dzieląc przez cosx≠0 otrzymasz:
(2cosx+
√2)( tgx+
√3) =0
24 mar 13:34
Pocha: Bardzo dziękuję
24 mar 13:34
iiiii: bo ja zamienilem tg na sin/cos ale chyba niepotrzebnie
24 mar 13:34
Eta:
Na zdrowie.....
24 mar 13:35