Pomocy
Ona : Czy może mi ktoś pomóc .?
Oblicz ile wynosi NWD i NWW dla zbiorów:
A. (54,225)
B. (33,363)
C.(102,189)
D.(145,150)
E.(165,770)
4 wrz 16:34
4 wrz 17:23
4 wrz 17:25
AS: Przykład A
54 = 2*3
3
225 = 3
2*5
2
NWW tworzę w ten sposób,że wybieram potęgi o największym wykładniku
i wymnażam
NWW(54,225) = 2*3
3*5
2 = 1350
Sprawdzam:
1350 : 54 = 25 , 1350 225 = 6
| | 54*225 | |
NWD(54,225) = |
| = 9 |
| | 1350 | |
Resztę zrób sama wzorując się na podanym przykładzie
Możesz też tak
Wyznaczyć NWD(48,36)
Rozkładam każdy z nich na iloczyn czynników prostych
48 = 2*2*2**2*3
36 = 2*2*3*3
Wybieram teraz wspólne czynniki czyli 2 , 2 i 3 oraz wymnażam
NWD(48,36) = 2*2*3 = 12
4 wrz 17:49
Ona : Dziękuje za pomoc
4 wrz 18:42