kombinatoryka
Bozeenka: oblicz ile jest liczb naturalnych pieciocyfrowych ktorych suma cyfr jest rowna 5.
wyszło mi 202 ale raczej zle:( moglaby jakas dobra duszyczka obliczyc?
24 mar 12:53
Eta:
Takich liczb jest 70
24 mar 12:56
Bozeenka: dzieki a mozesz dac wskazowke
24 mar 13:00
Eta:
Musisz rozpisać rozkłady liczb tak by ich suma była równa 5
1/ 5= 5+0+0+0+0 = 50000 −−
1 taka liczba
2/ 5= 1+1+1+1+1 = 11111 −−
1 taka liczba
3/ 5= 1+4+0+0+0
4/ 5= 3+2+0+0+0
5/ 5= 2+2+1+0+0
6/ 5= 1+1+3+0+0
7/ 5= 2+1+1+1+0
| | | |
3/ i 4/ wybieramy 3 miejsca z czterech dla trzech zer na | = 4 sposoby |
| | |
| | | |
i dobieramy 1 miejsce z dwu dla czwórki na | =2sposoby |
| | |
jedynka już sama się ustawi w ostatnie wolne miejsce
czyli mamy 4*2 =
8 takich liczb dla 3/ i tyle samo czyli
8 liczb dla 4/
teraz spróbuj dokończyć ....
24 mar 13:11
Eta:
Poprawiam zapis
"tak by, suma ich cyfr była równa 5"
24 mar 13:13
Bozeenka: dla 5 i 6 wyszlo po 18 i dla 7 wyszlo 16 razem 70.

dzieki wielkie Eta
24 mar 13:24
Eta:
24 mar 13:26