helppp
HIHIJI: w ciągu geomtrycznym a1=2 oraz q=3, suma jego czterech pierwszych wyrazow wynosi ?
2) w ciągu geometrycznym w ktorym a1=6 oraz r=3, pewien wyraz ma wartosc 24, ile wyrazow
znajduje sie pomiedzy wyrazem a1 a wartoscią 24?
24 mar 12:39
Kaja: | | 1−qn | |
1. skorzystaj ze wzoru Sn=a1* |
| |
| | 1−q | |
24 mar 12:40
Eta:
1/ na piechotę

2,6,18,54
dodaj ........
24 mar 12:40
HIHIJI: i tak nie wiem o co chodzi
24 mar 12:40
Kaja: a w drugim zadaniu co to jest to r? może miało być q?
24 mar 12:41
Eta:
nie umiesz dodawać? ( weź kalkulator lub liczydło
24 mar 12:41
HIHIJI: nie, r ma byc , nie wiem co to, tak jest w zadaniu
do eta : chodzilo mi o drugie a nie o pierwsze, juz wiem co mam tam zrobic,
24 mar 12:42
Eta:
b) myślę,że ciąg ma być arytmetyczny
6,9,12,15,18,21,24
ile jest wyrazów między 6 i 24 ? widzisz? ...
24 mar 12:44
Kaja: przez r oznacza się różnicę ciągu arytmetycznego, ale z tego co napisałeś ciąg ma być
geometryczny.
24 mar 12:45
HIHIJI: pomylka, ma byc w drugim arytmetyczny. sorki
24 mar 12:46
Kaja: an=24
an=a1+(n−1)*r
24=6+(n−1)*3
18=(n−1)*3 /:3
6=n−1
n=7
czyli wyraz, który ma wartość 24 jest wyrazem siódmym. Między a1 a a7 jest pięć wyrazów.
24 mar 12:49