ania: Witam . Bardzo ale to bardzo prosze o pomoc w zadaniu, obliczam podstawiam do wzoru i
nadal nic nie wychodzi dobrego.Z góry dziękuje za odp , pozdrawiam

Wykonaj działania , korzystając ze wzorów skróconego mnożenia.
a) (5-
√7) (5+
√7)=
b)(
√5+1) (1-
√5)=
c)(2+
√3)
2=
d)(
√6+1/2)
2=
e)(2
√5-
√10)
2=
f)(2
√3-3/2)
3=
14 wrz 12:22
Mycha: w pierwszym korzystasz ze wzoru (a-b)(a+b)=a2-b2
twoim a jest 5 a b √7 czyli (5-√7)(5+√7)=52-(√7)2=25-7=18
drugie tak samo
trzecie z kwadratu sumy czyli (a+b)2=a2+2ab+b2
a=2, b=√3 czyli (2+√3)2=22+2*2*√3+(√3)2= 4+4√3+3=7+4√3
czwarte tak samo
i piate z kwadratu różnicy (a-b)2=a2-2ab+b2
(2√5-√10)2=(2√5)2-2*2√5*√10+(√10)2=20-4√50+10=20-20√2+10 i ostatnie
analogicznie
14 wrz 13:03
ania: dzięki za pomoc
14 wrz 14:00
ania: mam pytanie w drugim będzie tak nie √52 -√52=5-5=0
14 wrz 14:18
ania: mam problem z d
(√6+1/2)2 = √62 + 2 * √6 * 1/2 + 1/22 = i dalej mam trochu problem....coś zle
wychodzi
14 wrz 14:23
ania: i z ostatnim tez cos mi trochu nie wychodzi ...
14 wrz 14:26
Mycha: w drugim ten pierwszy nawias musisz jakby odwrocic. musisz miec na pierwszym miejscu w
nawiasie to samo co w drugim a ze dodawanie jest przemienne wiec mozesz odwrocic czyli:
(√5+1)(1-√5)=(1+√5)(1-√5)=12-(√5)2=1-5=-4
a co do (√6+1/2)2 to rozpisane masz dobrze i teraz
=6+√6+1/4=6 1/4+√6
14 wrz 14:28
ania: mam jeszcze jedno pytanie a jak bedzie w przykładzie f?
14 wrz 15:03
Kasia: f) = (2√3)3 - 3*(2√3)2*3√2 +3*2√3*(3√2)2 - (3√2)2 =
24√3 -108√2 +18√6 -54√2 = 24√3 - 162√2 +18√6=6(4√3- 27√2+3√6)
14 wrz 17:46
Kasia: ostatnia liczba w pierwszej linijce powinna mieć potęgę 3 nie 2 (3√2)
3 - dalej
policzyłam dobrze tylko tą potęgę źle wkilkałam
14 wrz 17:47