Dziwne zadanie.
Strzała: y'' − 6y' +10y = 0
polecenie do tego "oblicz".
może mi ktoś powiedzieć co to za stworzenie ?
24 mar 12:32
Anka: może to chodzi o jednokładność? Tam zwykle są znaki '.
24 mar 12:50
ICSP: równanie różniczkowe rzędu II
24 mar 12:51
Strzała: czyli różniczki muszę ogarnąć

dzięki Panowie!
24 mar 13:05
jikA:
y' = r
r
2 − 6r + 10 = 0
Δ = 9 − 10
√Δ = ±i
r
1 = 3 − i
r
2 = 3 + i
Y
1 = e
3xC
1cos(x)
Y
2 = e
3xC
2sin(x)
Y = e
3x[C
1cos(x) + C
2sin(x)] = Ae
3xsin(x + φ)
| | C2 | | C1 | |
gdzie A = √C12 + C22 , cos(φ) = |
| , sin(φ) = |
| . |
| | A | | A | |
24 mar 13:05