geometria analityczna
trololo: Witam! Prosze o Pomoc!
1 a) znajdz równanie prostej przechodzacej przez punkty A=(3,0) i B=(−3,−5)
b) znajdz taką wartość k, aby punkt P=(3k,k+1) leżał na prostej AB
Ze wzoru policzyłem ze y=56x−52
24 mar 12:10
Eta:
a) ok
b) podstaw do równania prostej za x=3k i za y= k+1
i obliczysz "k"
24 mar 12:12
trololo: wyszlo mi k=723
24 mar 12:24
trololo: Czy prawidłowo?
3k=2123 K+1=3023
gdy podstawiam do wzoru ogolnego nie zgadza sie
24 mar 12:52
24 mar 12:54
Eta:
6k+6=15k15
k=.......
24 mar 12:55