logarytmy
123: Do wykresu funkcji f(x)=logax należy punkt P=(4,−2).
a) wyznacz parametr a.
b) wyznacz zbiór wszystkich liczb rzeczywistych x, dla których spełniona jest nierówność
f(5−x)−f(2x−4) ≥ −1.
chodzi mi głównie o ten drugi podpunkt...
24 mar 10:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
a) podstaw współrzędne punktu A
| | 1 | | 1 | | 1 | |
−2 = loga4 ⇒ z def. logarytmu .... a−2 = 4 ⇒ |
| = 4 ⇒ a2 = |
| ⇒ a = |
| |
| | a2 | | 4 | | 2 | |
b) podstaw i rozwiąż tą nierówność logarytmiczną ... pamiętaj o właściwościach logarytmów
takiej jak zmiana podstawy
24 mar 10:55
123: podstawiałam z tymże nie rozumiem dlaczego w odpowiedziach jest zmieniany znak.
| | 5 − x | |
log1/2 |
| ≥ log1/2 2 (to rozumiem) |
| | 2x − 4 | |
| 5 − x | |
| ≤ 2 (tutaj nie rozumiem dlaczego znak się zmienił) |
| 2x − 4 | |
24 mar 10:59
irena_1:
a)
log
a4=−2
a
−2=4
f(5−x)−f(2x−4) ≥ −1
5−x>0 i 2x−4>0
x<5 i x>2
x ∊ (2; 5)
log
12(5−x)−log
12(2x−4) ≥ −1
−2(5x−3)(x−2) ≤ 0
Biorąc pod uwagę zastrzeżenia
x ∊ (2; 5)
24 mar 11:00
irena_1:
Znak nierówności trzeba zmienić, bo funkcja log
12x jest malejąca,
| | 1 | |
czyli− jeśli f(a) ≥ −1, to a ≤ ( |
| )−1 |
| | 2 | |
Wartość funkcji jest większa dla mniejszego argumentu (tak prostym językiem mówiąc...)
24 mar 11:02
123: ok już rozumiem
dzięki
24 mar 11:10
Krzysiek : | | 1 | | 1 | |
Teraz pytanie do 123. Artur o godz. 10.55 napisal a2= |
| to a= |
| ale takze |
| | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
przeciez a=− |
| (ale tego juz nie napisal ) . Dlaczego tylko przyjal a= |
| |
| | 2 | | 2 | |
24 mar 11:32
Eta:
f(x)=logax to a>0 i a≠1 i x>0
24 mar 11:40
24 mar 11:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
Etuś ... to miało być pytanie kontrolne
24 mar 11:41
Eta:
24 mar 11:48
Krzysiek : Dla Ety
24 mar 13:32
Eta:
Dzięki ....
24 mar 13:37